top of page

הודעה לעיתונות

הכנס "מאה שנה למהפכה הרוסית", 21-20 במארס

אוניברסיטת תל-אביב

החברה ההיסטורית הישראלית, השותפות האקדמית הבין-אוניברסיטאית ללימודי רוסיה ומזרח אירופה, המכון לחקר רוסיה ומזרח אירופה ע"ש קמינגס, אוניברסיטת תל-אביב.

 

בעולם כולו יציינו השנה את יובל המאה למהפכה הרוסית. בכנס בתל-אביב אנו מבקשים לבחון את המהפכה עצמה ואת תוצאותיה בטווח הקצר ובטווח הארוך מזוויות שונות, לרבות השפעותיה על העולם היהודי.

את הרצאת הפתיחה תיתן פרופסור זיוה גלילי, מאוניברסיטת ראטגרס בארה"ב וחוקרת ידועת-שם של רוסיה הצארית והסובייטית. בהרצאתה, "המהפכה הרוסית – קריאה לאחור", היא תדון באופן שבו מצטיירת המהפכה כיום, דור שלם אחרי קריסת הקומוניזם.  

מושב כרזות (פוסטרים), יתקיים בערב הפתיחה של הכנס ובו ידונו חוקרים צעירים באירועי המהפכה בראייה ארוכת טווח: סילביה שטרן שואלת האם תהליכי תיעוש ומודרניזציה שהקדימו את המהפכה הם שאחראים להתפשטות ידיעת קרוא וכתוב בקרב איכרים, ולא המשטר הקומוניסטי; אלכס ולדמן מציע פרדיגמה חדשה להבנת התגבשות האינטליגנציה היהודית-הרוסית בשלהי המאה ה-19; רפי בייחאנוב מתמקד בהשפעות של המהפכה על האיזורים הנידחים יותר של האימפריה הרוסית; יורי טפר ודימיטרי סקולסקי יציגו את האופנים  שבהם מתמודד השלטון הנוכחי ברוסיה עם זכרון המהפכה ויראו כיצד צעירים וצעירות קוראים כיום את כתבי מרקס כחיבורים המציעים דרך לגאולה אישית.

לנין טען כי "לא עושים מהפכה בלי רובים" ושלוש הרצאות ידונו בהיבטים הצבאיים של המהפכה: אורי בר-נוי ידון בשאלת הקומינטרן וכשלון המהפכה המתמדת, יעקב פלקוב ינתח את האופן שבו התנהלה מהפכת אוקטובר מבחינה צבאית, ומתתיהו מייזל יציע לראות ברוסיה הסובייטית עצמה אירוע צבאי.

למהפכה הייתה השפעה דרמטית על תהליכים שונים בעולם היהודי: על מצבן של קהילות יהודיות בזמן המהפכה ידברו מיכאל בייזר וולדימיר לוין; על הזיקות בין המהפכה ברוסיה לשינויים דמוגרפיים ופוליטיים בעולם היהודי ידבר גור אלרואי, ואפרים דוידי יקדיש את דבריו למפלגת הפועלים בארץ ישראל בעקבות המהפכה ברוסיה.  להיבטים שונים של השפעותיה על הספרות העברית והעיתונות היהודית יתייחסו חמוטל בר-יוסף, מרים נייגר, תמר וולף-מונזון, חגית כהן וגיל וייסבלאי.

אחד המושבים בכנס יוקדש לזכרם של שני היסטוריונים מהאוניברסיטה העברית בירושלים – הפרופסורים יונתן פרנקל ועזרא מנדלסון – שהיו עמודי התווך בלימודי רוסיה ומזרח אירופה והיהודים במרחב זה, וכן יחולק פרס על שמם לעבודת דוקטור מצטיינת באותו תחום.

 

למידע נוסף ולפרטי הקשר של הדוברים: ד"ר טלי ברנר tali@history.org.il 02-5650430

bottom of page